You are currently viewing Starta eget aktiebolag med kapital eller apportegendom ?
Photo by Josh Sorenson on Pexels.com

Starta eget aktiebolag med kapital eller apportegendom ?

Idag krävs ju inte mer än 25 000 kr i aktiekapital för att starta AB så är det ändå en ganska stor summa pengar som man skulle kunna ha nytta av som privatperson. Så visst vore det väl fint om du kunde få tillbaka dem igen när bolaget är registrerat? Det går faktiskt.

Premisserna för aktiekapitalet är att det inte ska utgöra någon kostnad för bolaget, utan värdet ska snarare finnas där som en säkerhet för att skydda bolagets intressenter. Det innebär att du har rätt att använda ditt insatta aktiekapital för att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i bolaget på längre sikt. Så varför inte köpa någonting av dig själv som privatperson, för att få tillbaka dina investerade pengar?

Har du en dator som du vill använda i arbetet? Sälj den då till bolaget efter att det är registrerat genom att använda pengarna du satt in som aktiekapital. Det som i praktiken sker när du gör på det här sättet är att du tillfälligt går in med privata medel i bolaget för att täcka aktiekapitalet, men sedan säljer du in tillgångar och kan på så sätt plocka tillbaka kontanter.

Genom att göra på det här viset slipper du dessutom betala en revisor för att göra en värdering av din dator eller annan inventarie, vilket du hade behövt göra om du skulle gå in med datorn som apportegendom, om datorns värde skulle vara en del av aktiekapitalet innan du bildade ditt bolag. Kom bara ihåg att du måste använda datorn i bolaget och att du ska ha för avsikt att använda den i bolaget i minst 5 år.

Som företag är det egentligen inga konstigheter att göra inköp från privatperson. Det som kan ställa till problem är vid köp tjänster då privatpersonen i fråga som man köper ifrån skulle kunna ses som anställd i ditt bolag. Vid inköp av varor finns inte denna problematik.

Eftersom en privatperson inte är momsregistrerad kommer denne inte kunna göra avdrag för moms på fakturan vilket innebär att ditt företag inte ska redovisa moms på inköpet.

Lämna ett svar