You are currently viewing Telia och Ericsson slår nytt svenskt hastighetsrekord på 5G
Photo by Any Lane on Pexels.com

Telia och Ericsson slår nytt svenskt hastighetsrekord på 5G

Nu slår Telia tillsammans med partnern Ericsson nytt rekord med hela 2,2 Gbit/sekund i Telias publika 5G-nät, en hastighet som uppmättes i centrala Stockholm via en iPhone 12.

I maj förra året lanserade Telia Sveriges första storskaliga publika 5G-nät i Stockholm. Sedan dess pågår en miljardsatsning för att ge hela svenska folket tillgång till ännu bättre uppkoppling i Sveriges bästa nät*. Nu rullas 5G ut i hög takt från Skåne till Lappland och finns redan i 22 städer, samtidigt slås hastighetsrekord utanför Berns i centrala Stockholm, dessutom via en mobiltelefon.

Telias miljardsatsning sker tillsammans med Ericsson som partner och innebär att 5G fram till år 2025 får samma täckning som dagens 4G-nät, vilket innebär 90 procent av Sveriges yta och mer än 99 procent av befolkningen. Redan 2023 kommer 5G-nätet täcka mer än 90% av befolkningen. Som en del av moderniseringen av mobilnätet kommer även kapaciteten i 4G fördubblas.

Telia bygger 5G-nätet på högre frekvensband, som 3,5 GHz, i tätbefolkade områden där många människor och uppkopplade saker befinner sig samtidigt. De högre frekvensbanden används också för att bygga lokala, dedikerade 5G-nät för till exempel industrin, hamnar och sjukhus. De lägre frekvensbanden, som 700 MHz, används på landsbygd för att kunna erbjuda god täckning och uppkoppling över stora områden.

Lämna ett svar