You are currently viewing Pandemins grepp om arbetsmarknaden lossnar: ”Dubbelt så många jobb”
Photo by Rodolfo Quirós on Pexels.com

Pandemins grepp om arbetsmarknaden lossnar: ”Dubbelt så många jobb”

Sommaren står i antågande och studenter tar examen från gymnasium, universitet och yrkeshögskolor de kommande tre veckorna. Framtiden har under det senaste året känts oviss för många, men ny statistik från Blocket Jobb visar att dubbelt så många arbetsannonser lagts upp under maj månad jämfört med samma period föregående år. Störst chanser till anställning finns inom försäljning, data och it, transport och administration.

Att ge sig ut på arbetsmarknaden under en pandemi kan kännas som en utmaning. Men att våga ta steget och söka det är specifika jobbet, eller att våga tänka bredare och växla bransch, är avgörande för att lyckas. Ny statistik från Blocket Jobb visar att det just nu finns över 8000 heltidsanställningar, och över 1200 projekt- eller visstidsanställningar att söka. Hela 15 procent av platsannonserna på Blocket Jobb är inom försäljning, tätt följt av data och IT (11 procent), teknik och ingenjör (10 procent) och industri och anläggning (10 procent).

Topplista 10 mest eftersökta yrkena på Blocket Jobb

  1. Försäljning
  2. Data och IT
  3. Teknik och ingenjör
  4. Industri och anläggning
  5. Transport och logistik
  6. Ekonomi
  7. Utbildning och skola
  8. Administration
  9. Organisation och ledning
  10. Bygg och hantverk

”Bland de yrken som eftersöks på Blocket Jobb är en stor del instegsyrken. De ger människor en fot in på arbetsmarknaden och möjligheter att sedan ta sig vidare i sina karriärer” säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Statistik visar lägre tryck på sjukvården

Antalet platsannonser på Blocket Jobb som publicerats i maj i år är dubbelt så många som de var under samma månad 2020. Men bland platsannonserna för jobb inom hälsa och sjukvård har antalet halverats, vilket kan ha sin förklaring i att trycket på sjukvården inte är lika högt som inför förra årets sommar.

”Vi ser att pandemins grepp om arbetsmarknaden förändras. Trycket på hälsa och sjukvård minskar, medan behovet av personal inom andra yrkesgrupper ökar, även om vi har en bit kvar”, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Lämna ett svar