You are currently viewing Bitcoin, aktiekurser, Covid_19, blockchain, Tesla, Elon Musk – känslan av att missat uppgångar
Photo by Lorenzo on Pexels.com

Bitcoin, aktiekurser, Covid_19, blockchain, Tesla, Elon Musk – känslan av att missat uppgångar

Fear of missing out, rädslan för att missa något, är en stark drivkraft. Inte minst är det en faktor att räkna med när det handlar om utvecklingen på aktiemarknaden, och investerares riskaptit. Det är lätt att dras med när börserna slår nya rekord på löpande band och man dagligen kan läsa tidningsrubriker som ”Så blir du en vinnare”, eller ”Skapa din egen pengamaskin”, men det är ofta också en påminnelse om att klockan är slagen.

Det kan därmed vara bra att ta ett steg tillbaka för att låta bli att dras med i den allmänna euforin. För även om allt som andats block chain, bitcoin eller elbilar bara verkade stiga, så har flera av de mest upphaussade placeringarna fallit med omkring 30 procent sedan toppnivåerna för ett par månader sedan. Det kan också vara värt att se tillbaka till tidigare perioder i historien då vi varit i liknande lägen (även om det då var andra bolag och branscher som då steg mot himmelen). I efterhand har det nämligen ofta visat sig vara större risk att man investerat i ett bolag som hamnar på obestånd, än att det var en långsiktig börsvinnare man fått in i portföljen. Det finns såklart undantag, och visst är det en kittlande känsla att man kanske hittat nästa Tesla, framtidens Google eller något annat bolag som kan ta tillvara på möjligheter som de flesta av oss idag inte ens kan föreställa sig.

Vi rekommenderar att man från tid till annan funderar på strukturen och avsikten med sina investeringar. Är det förmögenhetsuppbyggnad, en bevarande strategi, pensionssparande, eller är det tillgångar som kan användas för mer spekulativa investeringar? Och när den grunden är satt, så kanske det visar sig att det finns utrymme för flera delstrategier inom ramen för hela förvaltningen. Kanske kan en del av kapitalet användas till exempelvis tematiska investeringar med utpräglat fokus på miljö, teknologi eller medicinsk forskning. Då kommer man till nästa steg, det vill säga hur man bäst balanserar risk och möjligheter, samt bestämmer vilka instrument som ska användas för investeringarna. Det är tyvärr få av oss som är så bevandrade att vi med säkerhet kan uttala oss om ett läkemedels framtida potential, vilken kryptovaluta som gör en Ikaros-resa eller om en viss teknisk lösning är bättre än andra. I de allra flesta fall är det en bättre strategi att sprida sina risker, följa med i nyhetsflöde och forskning, träffa bolagsledningar och diskutera med branschexperter. 

Kontakta Occidens AB, när du vill ha hjälp kryptovalutor, investeringar, aktier eller fonder, för privata skäl, företag eller organisationer!

Lämna ett svar