You are currently viewing Deklarationsdags – detta ska du tänka på vad det gäller kryptovalutor
Photo by Pixabay on Pexels.com

Deklarationsdags – detta ska du tänka på vad det gäller kryptovalutor

Har du sålt kryptovaluta, exempelvis Bitcoin, Litecoin, Polkadot, Tron, Siacoin eller Ethereum, ska du redovisa dina försäljningar i din deklaration. Notera härvid att med skattepliktig försäljning avses till exempel att du:

  • sålt kryptovaluta.
  • bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor.
  • bytt/sålt en kryptovaluta mot annan FIAT-valuta än SEK, exempelvis USD eller EUR.
  • betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa).
  • lånat ut kryptovaluta.
  • använt kryptovaluta som spelinsats vid till exempel poker.

Utgångspunkten är att en privatpersons köp och försäljning av kryptovalutor ska redovisas på blankett K4 under avsnitt D, som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration. Eventuell vinst beskattas i inkomstslaget kapital till 30 procent. Har du gjort en förlust är den avdragsgill till 70 %.

Vi har dock erfarenhet av att Skatteverket i vissa fall är av uppfattningen att vissa privatpersoners köp och försäljning av kryptovalutor ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet och inte i inkomstslaget kapital. Skälet till detta är att Skatteverket ansett att aktuella personerna bedrivit en utåtriktad växlingsverksamhet som, enligt Skatteverket, uppfyller kraven på näringsverksamhet. Överskottet har i dessa fall beskattats med uppemot 70 %.

Behöver du hjälp, tveka inte att kontakta Occidens AB

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar